HYOL ry

Turpotietäjä 2020 -kilpailu


Turpotietäjäksi nimetty uusi, lukiolaisille suunnattu kilpailu innostaa nuoria pohtimaan turvallisuuspolitiikkaa ja kokonaisturvallisuutta.

Turpotietäjä kilpailun järjestävät Reserviläisliitto ja Suomen Reserviupseeriliitto. Hankkeen ohjausryhmässä ovat mukana myös Kadettikunta ry sekä Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto HYOL ry.

Turpotietäjä-kilpailu perustuu erityisesti yhteiskuntaopin kurssiin YH3, mutta menestymismahdollisuuksia parantavat muiden yhteiskuntaopin kurssien sekä myös historian kurssien sisältöjen hallinta.

Lisäksi Turpotietäjä-kilpailuun valmistautuessa kannattaa hyödyntää Kadettikunnan laatimaa Turvallisuuspolitiikan tietopankkia.

Turpotietäjä-kilpailu on kaksivaiheinen. Ensimmäisessä vaiheessa opiskelijat kilpailevat alueellisella tasolla.
Torstaina 8.10.2020 pidetytty alkukilpailu sisälsi turvallisuuspolitiikkaan ja kokonaisturvallisuuteen liittyviä monivalinta- ja esseekysymyksiä sekä käsitteiden määrittämistehtäviä. Alkukilpailussa palkittiin alueen paras lukio, alueen parhaat tietäjät ja lukioiden kolme parasta vastaajaa.

Valtakunnalliseen finaaliin selviytyvät alkukilpailussa parhaiten menestyneet opiskelijat. Koronatilanteen vuoksi  finaali joudutaan siirtämään tiistaille 11.5.2021. Loppukilpailuun sisältyy kirjallisten tehtävien lisäksi suullinen osuus.

Tutustu kilpailun omiin verkkosivuihin.