HYOL ry

Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto HYOL ry

Förbundet för lärarna i historia och samhällslära FLHS rf

Lumoava Libanon


Suomen Lähi-idän instituutti järjestää yhdessä HYOL:n kanssa täydennyskoulutuskurssin Libanonissa 9.-16.6.2019.

Libanon on kiehtova yhdistelmä itää ja länttä, nykypäivää ja historiaa. Opintomatkalla päästään tutustumaan monipuolisesti Libanonin yhteiskuntaan ja sen sektariastiseen poliittiseen järjestelmään, jossa eri uskontokunnilla on tarkoin määrätyt osuudet kaikissa valtion viroissa. Libanonin sisällissodan muisto vaikuttaa maassa voimakkaasti muutoinkin kuin politiikassa. Matkalla tutustutaan mm. vasta avattuun Beit Beirut  -museoon, joka sijaitsee sisällissodassa pahoin vaurioituneessa kerrostalossa. Talo sijaitsi Beirutia sisällissodassa jakaneen Vihreän linjan varrella. 

Ihmisten muuttoliike ja pakolaisten asema ovat aikamme keskeisiä kysymyksiä. Libanonissa on vähintään noin miljoona syyrialaista pakolaista – tarkkaa lukumäärä ei tiedä kukaan. Lisäksi maassa on laskentatavasta riippuen 200 000 - 450 000 palestiinalaista, joiden elinoloista matkalaiset saavat käsityksen käynnillä Shatilan leirissä Beirutissa.

Opintomatkaan sisältyy kaksi retkipäivää. Retkellä Mleetassa käydään Hizbollahin vastarinnan museossa, joka esittelee Hizbollahin näkökulmasta järjestön roolia Libanonin ja Israelin välisissä sodissa. Bekaan laaksossa kohteena ovat Rooman valtakunnan suurimman temppelin rauniot.

Ohjelmaan sisältyy lisäksi päivän mittainen seminaari Libanonin koulutusjärjestelmästä sekä käynti paikallisessa koulussa.

Tarkka matkaohjelma valmistuu keväällä. Matkanvetäjinä toimivat Suomen Lähi-idän instituutin työntekijät. Lisäksi kuullaan paikallisten asiantuntijoiden luentoja.

Matkan kokonaishinta on noin 1200-1400 €. Hinta sisältää lennot, majoituksen 2-hengen huoneissa, opetuksen ja matkat maan sisällä, sisäänpääsymaksut vierailukohteisiin, ruokailuista hotelliaamiaiset ja kahden retkipäivän lounaat. Hinta ei sisällä muita ruokailuja eikä vakuutuksia.

Suomen Lähi-idän instituutti valitsee kurssille hakemusten perusteella kymmenen historian ja yhteiskuntaopin opettajaa, joiden tulee olla HYOL ry:n jäseniä. Jos hakijoita on enemmän kuin kymmenen, valintakriteereinä ovat aktiivinen toiminta HYOL:ssa ja mahdollisuus kurssin annin hyödyntämiseen omassa työssä.

Hakemukset tulee lähettää viimeistään 6.1.2019 osoitteeseen kirsi.ruhanen[at]hyol.fi. Hakemuksessa tulee ilmetä hakijan henkilötiedot, tiedot opinnoista, mahdollinen toiminta HYOL:ssa ja muut hakijan ansiokseen katsomat seikat sekä se, miten hakija aikoo hyödyntää kurssin antia opetuksessa.

Kurssin osallistujien terveydentilan tulee sallia osallistuminen jalkaisin tehtäville kenttäretkille kuumassa ilmanalassa.