HYOL ry

EUSTORY:s bakgrund

 

EUSTORY - History Network for Young Europeans – är ett alleuropeiskt nätverk vars rötter finns i Tyskland. Förebilden till EUSTORY – historietävlingen är Geschichtswettbewerb des Bundespräsidenten som arrangerats sedan 1973. Intresset för den tyska tävlingen växte speciellt i de östeuropeiska länderna i och med Berlinmurens fall och Sovjetunionens sönderfall. Extra skjuts fick EUSTORY i och med den alleuropeiska undersökningen ”De unga och historia” som förverkligades 1994-1995. På basen av undersökningen började planeringen av den alleuropeiska historietävlingen vars syfte var att erbjuda unga européer ett inspirerande sätt att bekanta sig med sin egen närhistoria. Officiellt har EUSTORY – nätverket verkat sedan 2001 och det består nu av medlemsorganisationer från 22 länder. FLHS rf. blev fullvärdig medlem i mars 2009.

EUSTORY – nätverkets målsättningar komprimeras i mottot Dealing with History – Understanding Differences, Overcoming Divisions. Nätverket strävar till att stärka det s.k. europeiska perspektivet på nationell, regional och lokal historia. Det europeiska perspektivet innebär ett undvikande av ett ensidigt perspektiv, att förstå olika upplevelser och tolkningar och att föra dialog. Samtidigt strävar man till att förhindra missbruk av historia i ideologiskt syfte.

I de nationella EUSTORY – historietävlingarna ha ca 135 000 unga européer deltagit. De har forskat i de mest olika ämnen ur sin närmiljös perspektiv. Det centrala i EUSTORY – tävlingen är just konkretiseringen av historia och att göra den till de ungas egen/föra den nära de unga. Genom att granska sin närhistoria eller att forska i sin egen släkts skeden utvecklar de unga sin historiemedvetenhet och lär sig se orsakssammanhang mellan det förflutna och nutiden. I bästa fall leder medvetenheten om olika erfarenheter och tolkningar till växande tolerans.

Förutom att EUSTORY – nätverket genom historietävlingarna strävar till att befrämja medvetenheten och dialogen om Europas förflutna, nutid och framtid arrangeras dessutom seminarier. De unga som har placerat sig bra i de nationella tävlingarna har möjlighet att träffa varandra på en vecka långa workshops där de tillsammans arbetar kring ett visst tema. Dessutom strävar EUSTORY till att ordna alumnverksamhet för dem som deltar i seminarierna. Dessutom samlas företrädare för de organisationer som hör till nätverket årligen för att dryfta historietävlingen och historieundervisning och dessutom för att diskutera aktuellt inom Europeisk historia.

Läs mer om EUSTORY på www.eustory.org.