HYOL ry

EU-vaalit 2024


Hyvä opettaja,

Seuraaviin EU-vaaleihin on alle kaksi kuukautta. Euroopan parlamentin vaalit eli EU-vaalit järjestetään kesäkuussa 2024; Suomessa varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 9. kesäkuuta. Suomesta valitaan tällä kertaa 15 meppiä Euroopan parlamenttiin. Euroopan parlamentti on ainoa suorilla vaaleilla valittu EU-toimielin ja EU-vaalit ovat maailman suurimmat rajat ylittävät vaalit. Äänestämällä meillä kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa demokratian tulevaisuuteen - yhdessä noin 370 miljoonan muun eurooppalaisen kanssa.

Suomessa nuorten äänestysaktiivisuus EU-vaaleissa on ollut perinteisesti todella matala. Vuoden 2019 EU-vaaleissa vain noin 24 % 18–24-vuotiaista suomalaisnuorista äänesti. Ruotsissa ja Tanskassa äänestysaktiivisuus on ollut selvästi korkeampi. Tuoreen Eurobarometri-mielipidemittauksen suuri enemmistö (81 % kaikista, 94 % suomalaisista) pitää kuitenkin EU-vaaleissa äänestämistä aiempaa tärkeämpänä ajankohtaisen kansainvälisen tilanteen vuoksi.

Euroopan parlamentti pyrkii herättelemään keskustelua vaaleista ja kannustamaan - etenkin nuoria - käyttämään äänioikeuttaan. Monikanavaisen vaaliviestinnän kampanjan kärkenä ja tunnisteena on #KäytäÄäntäsi (#AnvändDinRöst). Kampanjan loppuvaihe alkaa Eurooppa-päivän 9. toukokuuta paikkeilla - tervetuloa mukaan juhlistamaan päivää Helsingissä ja muualla Suomessa! Vaalikampanja on puoluepoliittisesti sitoutumaton; tavoitteena on jakaa tietoa vaaleista ja kannustaa suomalaisia ja etenkin nuoria äänestämään.

Vaalikampanjan ilmeen ja vapaasti hyödynnettäviä materiaaleja näkee täällä. Parlamentin vaalisivuilta (24 kielellä, ml. suomi ja ruotsi) löytyy tietoa EU-vaaleista ja sieltä voi mm. tilata sähköisen äänestysmuistutuksen. Sivusto ohjaa oikeusministeriön vaalit.fi -sivustolle, jolta löytyvät jo koti- ja ulkomaan ennakkoäänestyspaikat.

Me Suomessa toimivat EU-viestijät ja EU-toimielinten edustajat kokosimme alle muutamia muitakin materiaaleja ja linkkejä EU-aiheisen opetuksen ja oppimisen tueksi.

Näin EU-vaalien edellä haastaisimme sinut auttamaan meitä innostamaan etenkin nuoria äänestämään. Demokratian puolustaminen äänestämällä on helppoa, eikä maksa mitään! Omaa ehdokasta voi kartoittaa median ja somen lisäksi myös esimerkiksi nuorten vaalikoneella. Kotimaassa voi äänestää ennakkoon 29.5.–4.6. välisenä aikana; mitä sanoisit luokkaretkestä vaaliuurnille?

Ystävällisin terveisin,

Euroopan parlamentin Suomen-toimisto
Euroopan komission Suomen-edustusto
Valtioneuvoston Eurooppatiedotus

 

Euroopan parlamentin ja komission materiaaleja

Kampissa sijaitsevat Euroopan parlamentin Suomen-toimisto ja komission Suomen-edustusto järjestävät tilaisuuksia Eurooppasalissa (Malminkatu 16) ja ottavat myös vastaan vierasryhmiä.

EU@Oodi on Euroopan komission ja parlamentin interaktiivinen näyttelytila, johon voi vapaasti tulla hakemaan tietoa ja juttelemaan EU-asioista. Tila sisältää multimediatoteutuksia EU:n päätöksenteosta ja päätöksentekijöistä. Paikalla on jatkuvasti EU-opas. EU@Oodiin voi myös varata opastetun vierailun ryhmille. Vierailu on maksuton.

Euroopan parlamentin Ambassador School eli EPAS-ohjelman tavoitteena on tukea EU-tietoisuuden lisäämistä kouluissa ja tuoda Euroopan unionin toimintaa ja poliittista keskustelua lähemmäs nuoria. EPAS tarjoaa sekä opettajille että (lähinnä toisen asteen) opiskelijoille myös mahdollisuuksia rajat ylittävään yhteistyöhön ja verkostoitumiseen. Parlamentin YouthHubiin on koottu kaikki tarjonta opettajille ja nuorille.

Parlamentin opettajille suunnattu EU-vaalien tietopaketti tarjoaa EU-vaaleista materiaaleja, jotka antavat nuorille mahdollisuuden kertoa näkemyksiään, esitellä ideoitaan, esittää kysymyksiä ja osallistua EU-aiheisiin visailuihin. Parlamentin toimintaan saa tuntumaa vaikka omalta kotisohvalta lähtemällä digimatkalle Brysseliin ja Strasbourgiin.

Valmistaudu EU-vaaleihin! Euroopan komission helppolukuinen esite on tarkoitettu nuorille ja ensiäänestäjille. Se kattaa olennaiset äänestystiedot ja tuo esiin myös kiinnostavia EU:n mahdollisuuksia, kuten Erasmus-ohjelmaa ja harjoittelujaksoja, jotka antavat nuorille mahdollisuuden vaikuttaa Euroopan tulevaisuuteen.

Euroopan parlamentin vaalikampanjan keskiössä on neljän minuutin pituinen dokumenttielokuva, jossa esiintyvät varttuneemmat eurooppalaiset ovat kokeneet omakohtaisesti demokratian tuoman muutoksen elämässään. Sorron tai demokratian haurauden kokeneet videon esiintyjät halusivat jakaa tarinansa lapsenlapsilleen ja seuraaville sukupolville. Yhdessä videon esiintyjien tarinat kertovat siitä, että mahdollisuutta äänestää ei tule pitää itsestäänselvyytenä. Heidän viestinsä on: Käytä ääntäsi tai muut päättävät puolestasi.

Ursula von der Leyenin komissio astui virkaan joulukuussa 2019. Komissio on yhtäältä edistänyt toimikauden alussa valittua kuutta painopistealaa ja toisaalta hakenut ja löytänyt ratkaisuja yllättäviin kriiseihin, jotka kuuluvat vakavimpiin Euroopan historiassa. Lue kertaus komission toimikauteen täältä.

Näin EU toimii hyväkseni -verkkosivulta löytyy lukuisia esimerkkejä siitä, kuinka EU näkyy arjessa ja alueellasi.

Oppisoppi-sivusto tarjoaa opettajille EU-aiheista aineistoa, joka soveltuu eri ikäryhmien opetukseen. Sivustolla kerrotaan myös mahdollisuuksista verkostoitua ja tehdä yhteistyötä muiden EU-maiden koulujen ja opettajien kanssa. Sivusto sisältää koululaisille ja nuorille pelejä, kilpailuja, tehtäviä ja muita aineistoja, joista saa helposti tietoa EU:sta. Niitä voi käyttää niin oppitunneilla kuin vapaa-aikanakin. Sivustolla kerrotaan myös opiskelusta ja vapaaehtoistyöstä ulkomailla.

 

Eurooppatiedotuksen materiaaleja

Eurooppatiedotuksen materiaalit ovat ladattavissa verkosta ja niitä voi myös tilata sähköpostilla osoitteesta eurooppatiedotus(at)gov.fi. Opetuskäyttöön soveltuu myös verkkosivuilta löytyvä EU-peli sekä huhtikuussa Eurooppatiedotuksen YouTube-kanavalla julkaistava noin kahden minuutin video EU-päätöksenteosta Suomen näkökulmasta. Videon nimi on ”Näin minusta tuli EU-laki”.

EU-perusteos Miten Suomesta tuli Euroopan unionin jäsen? Millaista valtaa on mepeillä? Onko subsidiariteettiperiaate jotain syötävää? Kuinka EU:hun pääsee töihin? Miten suuret muutokset ja ennen kokemattomat kriisit ovat muuttaneet myös Euroopan unionia? Entä mitä hyötyä EU:sta on juuri sinulle? Näihin ja lukuisiin muihin EU:n toimintaa koskeviin kysymyksiin löydät vastauksen EU-perusteoksen loppuvuodesta 2023 päivitetystä versiosta.

Lue E-julkaisuna (Elisa.fi), Lataa PDF-versio

EU-pelit Eurooppatiedotuksen EU-aiheisissa peleissä pelaajan tehtävänä on auttaa kahta kaverusta, Jusua ja Emmaa, kertaamaan EU-faktoja Euroopan parlamentin kuulemista ja Brysselin-matkaa varten. Pelien tarkoituksena on tuoda hauskalla ja osallistavalla tavalla esiin perustietoja Euroopan unionin toiminnasta. Pelit on toteutettu suomalaisen koulutusteknologiayritys Seppo.io:n alustalle, ja ne ovat koulujen käytössä maksutta. Parhaiten pelit sopivat toisen asteen opiskelijoille tai yläkoulussa käytettäviksi.

EU-pelistä on olemassa kaksi versiota. Molemmat pelit ovat saatavilla suomeksi ja ruotsiksi. Pelien ohjeet sekä tietoa muista Eurooppatiedotuksen materiaaleista löytyvät Opetuksen tueksi -sivulta.